Jump to content

Меркантилни ли сте?

Меркантилни ли сте?  

52 потребители гласуваха

Нямате права да гласувате или да виждате резултатите от тази анкета. Ако искате да дадете своя глас, абонирайте се за клуба или темата. Моля, впишете се в сайта или се регистрирайте, за да гласувате в анкетата.

Препоръчани коментари

Много хора се раждат бедни и умират бедни! Отиди в Индия и ще разбереш. Такива работи са ми разправяли за там, че не е истина. :)

Това го казах в кръга на шегата. Ясно ми е, че има хора, които не могат да променят съдбата си, раждайки се в такива страни, където всичко е строго и трябва да живееш по норми, които е въприела.

Но ако един човек роден в държава, където има развитие, има възможности, има капацитет, не трябва да се оставя, а да се бори докрай и вади пари. В крайна сметка тези пари не са само за него, ами един за семейството му, за детето му. Трябва да работиш не само за себе си, ами и за другите. И този ред на мисли, това ме прави меркантилен, защото искам най-доброто за себе си и един за моето семейство. Нима твоето дете не заслужава да учи в най-доброто училише и получава най-доброто образование. Това малко или много ме прави меркантилен, но никого не упреквам. Всеки да преценява за себе си кое е важно за него.

Сподели в други сайтове

Бедността е относително състояние. За гърците ние сме бедни, за нас си - да имаш жилище, ток, вода и ядене на масата е що годе добро положение.

В последните минути на човек не му трябва нито автомобили, нито някакви вещи. Може би ще иска да види близките си като за последно.

Не е ли по-важен вътрешният мир на човек? Колко примери за богати, но нещастни хора има.

Сподели в други сайтове

Факт е, че се чувствам по-добре, когато нося скъпи дрехи и притежавам скъпи предмети. Сигурно и без тях ще мога, но при положение, че ми носят душевен мир и по-добро самочувствие, защо да се разделям с тях?

Сподели в други сайтове

Да, но не в степен до това да правя пари и имам скъпи вещи да ми е цел номер 1 в живота. Просто ми харесва да разполагам със средства и да мога да си позволя да се поглезя с някоя дрешка, джаджа, екскурзия, билет за някакво мероприятие...

Иначе определено не съм прахостник и умея да си правя сметката. Само веднъж съм оставала без никакви пари преди заплата и съм взимала на заем, но то беше заради един кредит на майка ми и беше по-важно на нея да й е спокойно.

image.jpg
Сподели в други сайтове

Разбира се - Козирог все пак! :3fdb8960598fa63e: Но пък не държа особено на марки дрехи или техника - по-скоро бих харчил за екскурзии, концерти, храна... :1000 (29):

Сподели в други сайтове

Не. Имам много хора покрай мен, които постоянно говорят за вещи, коли, телефони, марки и започвам да се отвращам все повече.

На човек му трябва толкова малко.

Недоумявам как вместо вещите да служат на човека, човекът служи на тях вече. Колко е важно в днешно време да караш Ауди, да имаш Айфон и на тениската ти да пише Адидас. :mf_surrender:

Спокойно, всички отиваме в калта накрая.

Подкрепям. През годините ми е правило впечатление, че меркантилност проявяват доста хора, които имат комплекси от бедно детство, произход и подобни показатели. На мен никога нищо не ми е липсвало - или просто самият аз не съм алчен. Все повече осъзнавам, че не в това е смисълът на живота. Разбира се, парите са важен фактор - да се храниш добре, да се поддържаш, образоваш, пътуваш, да градиш дом. Всичко това ми е важно, но не бива да сме роби на някакви хартийки и монети, защото от там произтичат всички заболявания и проблеми между хората. Който умее да разполага с парите и да ги харчи по предназначение, е ок за себе си. Аз лично и в момента разполагам с неща, които не са ми приоритет в живота. Човек не живее с вещи, имоти и придобивки, а с хора и емоции. Или си щастлив и благодарен, или не - и това не се определя от количеството пари. Многото развалят човек - примери бол. Трябват ми достатъчно за нормален живот без лишения, не и милиони - няма да си ги нося в отвъдното, нито искам да им плащам цената. Има неща, които парите не купуват. Например - семейство, любов, понякога здраве, съвест, спокойствие.

Когато всички разберат, че не количеството е важно, а качеството и оптималният жизнен праг - тогава ще е по-добре за всички. Но за съжаление в момента тече някаква гонитба и сравнения - всеки си мери богатството с другия, завижда, иска още и още, а мнозина имат необходимото за добър живот, докато други изнемогват. Има една поговорка - "ситият на гладния не вярва". Човешката природа и психика има способността, като получи едно, да иска друго допълнително и не знае кога да спре. Затова - баланс му е майката и всичко е ок.

Сподели в други сайтове

Дядо ми цитираше, но не знам на кого е, беше много умен човек. Вишист завършил икономическия Варна още 61 година.

"Парите не трябва да са цел в живота а средство за постигане на целта си" :)

1.jpg.eda91276c67ca3e3f1ee0d7b9af93698.jpg
3>PBG>>>The Pirates Of Bulgaria<<<PBG<3
R.I.P.

Сподели в други сайтове

Бе нещо не съм убеден, че въпроса е разбран правилно от пишещите, ама карай.

Иначе не, материалното не ми е цел в живота, и не смятам, че мънгизите са най-важното. Важен ми е душевния мир и спокойствие, на другото майната му и тва е.

Сподели в други сайтове

По-скоро да :dontknow: Обичам материалните неща и не мисля, че бих могъл да се разделя с всички предмети и да отида да живея на ферма някъде извън цивилизацията. Но със сигурност материалното не е всичко, което ми трябва, за да съм щастлив. Но е в списъка :1000 (29):

Сподели в други сайтове

Aз за себе си гласувах 'според зависи'. Обичам да ми е удобно и комфортно. Не обичам лъскавите неща, те издават простодушие според мен, ала "селски гъзета". В България има много от тях. Аз смятам, че пораснах. За да се разбере ще дам пример. Когато си купувам кола, няма да избера ала 'мутра' ауди, мерцедес или БМВ. Ще избера кола със същите параметри, но далеч по семпла, например пасат cc или лексус. Обичам вещите си, обичам книгите си, но мога да се разделя със тях, макар й трудно.

Сподели в други сайтове

Aз за себе си гласувах 'според зависи'. Обичам да ми е удобно и комфортно. Не обичам лъскавите неща, те издават простодушие според мен, ала "селски гъзета". В България има много от тях. Аз смятам, че пораснах. За да се разбере ще дам пример. Когато си купувам кола, няма да избера ала 'мутра' ауди, мерцедес или БМВ. Ще избера кола със същите параметри, но далеч по семпла, например пасат cc или лексус. Обичам вещите си, обичам книгите си, но мога да се разделя със тях, макар й трудно.

Всичко живо е меркантилно. Аз много мразя някой да ме гледа, да се набивам на очи. Брат ми има хубава кола, но той от малък си харесваше марката, не е от гъзария. Но забелязвам, че като съм с нея всички ме зяпат още преди да съм слязал.

R.I.P.

Сподели в други сайтове

Всичко живо е меркантилно. Аз много мразя някой да ме гледа, да се набивам на очи. Брат ми има хубава кола, но той от малък си харесваше марката, не е от гъзария. Но забелязвам, че като съм с нея всички ме зяпат още преди да съм слязал.

Това е проблем на бедните страни. Колата им говори за теб самият. Аз съм имал само добри коли досега и още първата ми кола (която беше голямо изхвърляне като за първа кола А6) събираше погледи, но с кола класа и стойност не може да се купи. Има неща които не можеш да купиш с пари и те са най - важното нещо на този свят - приятелство, любов, човечност. Мога да го кажа с ръка на сърцето. Иначе както казах, искам да ми е удобно, искам да не мисля за разни неща, затова до определена степен съм меркантилен.

Сподели в други сайтове

Аз го казах и по-рано, не се определям като меркантилен. Но живеем в материален свят и всичко струва пари. И за да живееш нормално а не да изнемогваш ти трябват такива.

R.I.P.

Сподели в други сайтове

• 2 months later...
  • 3 months later...

Искам най-доброто за себе си и за хората, които обичам, ако това се нарича меркантилност - ок. Искам един ден да оставя децата си обезпечени и докато съм жив да не им липсва нищо - хубави дрехи, добро образование, добра храна и среда. Искам да ги науча на всичко, което не знам и те да ме надминат.

Но в никакъв случай не бих се хванал с някакъв заради мизерните му пари - нито искам да ми плаща сметките, нито да ми подарява парцали. Просто няма смисъл да се обричам на нещастие заради тях, човек може да бъде добре и с малко...и важното е, че сме живи и здрави.

Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

• Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
  • Create New...