Jump to content

Поп фолк скандали (юни 2024)

Препоръчани коментари

• Отговори 4,7k
  • Създадена
  • Последен отговор

Топ коментиращи в тази тема

преди 7 часа , meleto каза:

Липсва ти причинно-следствената връзка. В проучването се говори за съвършено различно нещо, което не може да бъде съпоставено в спора. Ние тук не оценяваме твоето или моето пристрастие, а обективно какво е било преди състоянието на бранша. И не: дори не слушам ретро музика, нито съм бил върл фен на някого в периода на своите 10-20, но смятам, че проучването е в правилна посока, просто аз съм изключение. Нито имам любими песни. Така че доводът "ти си стар" е слаб. Може пък ти да си малък? Само че аз като дърт мога да съпоставя преди и сега, а ти не. Например аз не мога да говоря много за преди 2000, защото съм бил прекалено малък, но тук има и динозаври. Само съм чувал как Глория и Дачева са мачкали.

Мисля, че изобщо не си запознат как се консумираше музиката навремето. Такъв филм като "споделях с приятели" беше табу. Не се обсъждаше, защото беше срамно да слушаш чалга в 2000-2010. В тия години се купуваха албуми в десетки хилядни тиражи. Пиратството съществуваше, така че ако добавим и него - щяхме да говорим за стотици хиляди. Турнетата не бяха единствените мероприятия. И тогава събираха по 10-20 изпълнители в читалищата през деня, а освен това бяхме доста свободни да не спазваме вечерни часове. Популярността се определяше от ротацията по радиа и тв, а не от средата, в която се намирахме - вече казах, че рядко се чуваха коментари за чалгии.

Обективно - имаше огромно търсене, продажби, турнета, всеобхватен обсег на аудиторни групи, всеки изпълнител придобиваше поне 1 тотален хит, заради тази масовост.

Стрийминг платформите са алтернатива на албумите. Например 10те милион стрийма на Жалка са средно 50 000 лева, ако са реални. Един албум, който е със 100 000 тираж по 10 лева генерира милион лева, но повечето албуми навремето бяха с около 50к продажби и се купуваха касетки по 5лв (трябва да отчетем инфлацията, отчисленията за продуценти и тн!). Освен това се купуваха плакати, кибрити и всякакви щуротии с лика на изпълнителите.

Да припомня, че купуването на албум е личен акт, насочен към конкретен изпълнител. В стрийминг платформите плащаш абонамент, който не е насочен конкретно.  Тоест няма я фенската ангажираност. А в някои платформи - слушаш безплатно, с реклами. Нали разбираме, че и по този критерий се чупи връзката изпълнител-слушател. 

Днес имаме само търсене - всичко останало или не съществува, или не е добре представено. Къв съм як става хит сред населението под 30, Шампанско и сълзи е бил сред цялото население. Понякога има прокрадващи се хитове, изолирани случаи като ВНЛ, излизащи от традиционната чалга аудитория, но в 2000-2010 всяка песен разполагаше с голям ресурс от публика и бих казал, че е бил минимум на нивото на Къв съм як, а големите хитове бяха несравнимо със сегашните по популярност. Това е напълно проследимо по липсата на национално известни парчета в днешни дни. 

Буквално и античалгарите днес бяха фенове на чалга изпълнители във въпросния период. Освен ако не твърдиш, че всички българи са били на 10-20 години през 2003-2007, това проучване изобщо не върши никаква работа, когато оценяваме успехите на жанра по периоди. Виждаме ги по коледните партита? Това няма общо. Едно е да консумираш чалга, друго е да купуваш албуми, да ходиш по концерти и конкретно да даваш пари за даден изпълнител/песен. Към днешна дата, когото и да сложиш в дискотеката - разлика няма. Студентите ще се забавляват. Единици ходят с презумцията, че определен изпълнител ще е във въпросната вечер. Това не е истински интерес към звездата, а към преживяването, което може да се случи и без изпълнител. Така че 90% консумация не равносилно на 90% реален интерес. С тия 10% попа имат повече продажби и реален интерес към изпълнителите. Това е важно, защото виждаме в чалгата как изпаднаха големи имена с годините. Когато интересът не е към теб, а към алкохола - няма дългосрочна кариера, а само временен бизнес. 

Интересът не се базира на медиен образ. Тия дето разчитат на маркетинг винаги свършват в кофата. Броят коментари, гледанията и помпането на постижения не продават дългосрочно, нито те оставят във времето. Сега чалгарките имат работа, защото така работи екосистемата в чалгата, но поради това че се сменят поколенията, на около 5-10 години доста изпълнители биват изплювани и се заместват с нови.  Колко изпълнители от 2000-2010 са успешни в чалготеките днес? Ами между 2010-2020? Дойде ли следващата вълна, старите заминават в кофата, защото са разчитали на бизнеса, а не на музиката.

+ 1, но има и нещо, което си забравил - посредством Планета и над 200 000К нейни зрители в най-силните години - и изпълнителите от група Б, В, Г правеха популярни песни и техните музикални произведения стигаха до по-широк кръг от хора, да не говорим, че като по-разпознаваеми практически са имали по-голяма възможност за заетост. А сега само А група на чалгата има заетост + Алфите. Другите са тотално зад борда. А имена като Валя и Димана, които  никога не са били в А група на чалгата, сега замръзват на под 100К гледания в ютюб. Дирефенцията е*а майката на целия жанр, първо по телевизии, награди и медии, а сега по ютюб канали. 

• Like 2
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Andrew Cunanan. каза:

+ 1, но има и нещо, което си забравил - посредством Планета и над 200 000К нейни зрители в най-силните години - и изпълнителите от група Б, В, Г правеха популярни песни и техните музикални произведения стигаха до по-широк кръг от хора, да не говорим, че като по-разпознаваеми практически са имали по-голяма възможност за заетост. А сега само А група на чалгата има заетост + Алфите. Другите са тотално зад борда. А имена като Валя и Димана, които  никога не са били в А група на чалгата, сега замръзват на под 100К гледания в ютюб. Дирефенцията е*а майката на целия жанр, първо по телевизии, награди и медии, а сега по ютюб канали. 

Реално работата е намаляла, заради спихналото население, но не чак толкова.  Сега се ходи по-често навън. Навремето А група са пели в големите градове, другите пускаха в провинцията или на тумби в чужбина. Сега е смесено. Но както преди - това е затворена система, в която трудно се пробива. Когато някой нов влезе, изтласква стар. Разпределението на участията пак зависят от мениджъри, както през минали периоди. 

Да речем, че вече е либерализация, защото се самопродуцират, но Сашка Ангелчето, Пайнер и др тн импресарио-гайс определят кой и къде.

Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Andrew Cunanan. каза:

Аз, бъркайки в контакта без предпазни средства:

Аз го пея - ток по дупето.
Аз когато пак разбера, че не пуша, но любовта ми е дрога.

преди 20 минути, asylum каза:

@Emanuela.Carey HanpaBu q TikTok hit!

Да не са две специални неща до банана? Например - две топки.... сладолед? 

• Love 1
image.jpg.62e5dcb4645c5400d838b8c6f96e9856.jpg

Пожелай му "Да гори в любов"! :wub_anim:

Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Andrew Cunanan. каза:

Ама какви са тея постове, тук да не сме научен 🤮 фором , че се постват такива статии сега???? Разбира се, МЕН НЯМА ДА МЕ ОБЛЪЧИТЕ СЪС СОРОСОИДНАТА ПРОПАГАНДА, че ФОЛКЪТ СЕГА Е ПО- КАЧЕСТВЕН! Веднага слагам шапката от станьол, за да ви спра 5Г-то и неговото въздействие.

Тея мисирки, писали научната 🤮 статия изобщо не са фактор! Аз избирам да вярвам на доказаните чалга експерти, а именно @foxy_vd, @Sunlight, @Kitty, @SG & @meleto

По времето на Бай ТОШО беше истината! 

Брягодаря за признанието! Наистина, не е никак лесно да си проследил цялата история на жанра и да си изградиш статута на експерт, та да се мъчат да те оборват с научни статии. Поне на мен не ми се налага да търся такива, за да доказвам моите възгледи за успеха в чалга ерите, защото те са изначало доказани и ясни на всички, дори на тези които се мъчат да твърдят друго.

Относно последното... да закрием поне тази тема в зародиш.

Хитовете на Лили Иванова след 20 години кариера:

Spoiler

Хитовете на Преслава и Галена след 20 години кариера:

Spoiler

Enough said. Not even irony would help.:Jumpy:

• Like 1
  • Love 1
Сподели в други сайтове

Току що, DanielPiliov каза:

Това е толкова добро…

Жалко, че е само с 2.5М, ама разбирам защо, трябваше да е соло!

Супер яката песен! 

• Like 1
image.jpg.62e5dcb4645c5400d838b8c6f96e9856.jpg

Пожелай му "Да гори в любов"! :wub_anim:

Сподели в други сайтове

преди 2 минути, SG каза:

Хитовете на Лили Иванова след 20 години кариера:

Покажи скрито съдържание

Хитовете на Преслава и Галена след 20 години кариера:

Покажи скрито съдържание

Enough said. Not even irony would help.:Jumpy:

Лили има ли такъв айконик хит?

• Love 1
Сподели в други сайтове

Това е истински брутализъм, вече ми е любимата от GalenaXX! Виждам, че и на феновете и е любима, мина всички от албума, до броени дни минава и “Жалко” и ще се превърне в първенеца в албума. В тик това гърми здраво, очаквах да ми хареса, след като сръбската версия на Теа и Нучи я надувах от сутрин до вечер!

• Like 3
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Andrew Cunanan. каза:

Лили има ли такъв айконик хит?

По-добрият въпрос е: Каква сензация и колко милиони щеше да има Лили ако си беше позволила такъв хит?

Встрани от всякакви бъзици, винаги съм си мислел, че Лили трябва да се разчупи дори още повече и да направи дует с Азис. Представяш ли си как ще смачкат...

• Love 2
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, DanielPiliov каза:

Това е истински брутализъм, вече ми е любимата от GalenaXX! Виждам, че и на феновете и е любима, мина всички от албума, до броени дни минава и “Жалко” и ще се превърне в първенеца в албума. В тик това гърми здраво, очаквах да ми хареса, след като сръбската версия на Теа и Нучи я надувах от сутрин до вечер!

Там, където Цанка казва "Галенаааааааааааа" в началото, е оргазъм.

преди 2 минути, SG каза:

По-добрият въпрос е: Каква сензация и колко милиони щеше да има Лили ако си беше позволила такъв хит?

Встрани от всякакви бъзици, винаги съм си мислел, че Лили трябва да се разчупи дори още повече и да направи дует с Азис. Представяш ли си как ще смачкат...

Ще направят повече милиони от ВНЛ с яка песен.

• Like 2
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, SG каза:

ще смачкат Kamo goHu u Cofka 😜

• Like 1
  • Haha 1

Гърмеж!

image.jpeg.f4e0b042037ac6e3cf69046d2bdfaa66.jpeg

Сподели в други сайтове

WWW.FACEBOOK.COM

Галена Докторе ❤️

Да, 5 човека паткат, слаб прием, но милион гледания.

До месец тая песен Жалка дори няма да я включва в програмата си.

• Ooo 2
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Lelqtian каза:

А ти да зЪбия един шЪмар? един шЪ-мар? шЪ-мар? мар 

"Я, ссе разкарай оттука с тая камера"
"Дееб. к.рвите смотани"
"Искаш ли да те наплюя"
- все тотаални хитове, но в сянката на шЪмара.

• Haha 1
  • Love 2
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, SG каза:

Към днешна дата с Азис няма да е интересно. Редно е да направи дует с някоя хит мейкърка като Ванчето, Анито Принцес или Клеа. А ако трябва да сме сериозни - редно е да направи дует със Софка

• Like 1
  • Haha 1
  • Love 1
Сподели в други сайтове

Все още ме държи тръпката от концерта на Глория. Наистина беше много хубав и много се бе постарала жената. Браво ѝ! Очаквам с нетърпения записа. Всичко беше на ниво. Ако можах и в Пловдив щях да присъствам.

преди 20 часа , Illyria каза:

Концерта беше много хубав, на много високо ниво! Този път наистина е послушала правилните препоръки и е включила съвсем големите хитове. Единствен пълнеж ми беше "Най-добрите", с която откри, и "Его" с която закри. Нова е и няма коцертен потенциал.

Уникално звучаха старите ѝ песни на живо, с тези хубави аранжименти и живи инструменти. Да не повярва човек, че са правени преди 30 гидини. Изпя Докторе на помощ, Нека останем приятели, Червена Светлина, Най-щастливата жена, Бодигард, Тя или аз, не съм сигурен за Лъжец си беше ти, май и нея изпя. Много стари песни имаше, никога не-изпълнявани на голяма сцена. Също Присъда. 

3 часа беше концертът а минаха като 5 минути. Гостите бяха добре подредени и точно времетраене колкото да се преоблече. Може да не сте фенове на Кеба, Симона, Тони Дачева или Николай Славеев, но алтернативата е да тече инструментал докато тя се преоблича.

Глория наистина си е Певица с главно П, много мощен глас! На мен ми идват вповече балните рокли и елитното поведение. Това изгражда стена между нея и публиката, но започне ли да се раздава и сложи пеенето на първо място пред поведението на класна дама, тогава усеща човек колко е голяма Глория. 

Сцената беше доста изчистена, и само една видеостена във формата на диамант зад нея. Никога не са ми харесвали видеостени по концерти, но явно е неизбежна практика. Липсваше ми само да слезе отдоло в публиката, ама с тези бални рокли, къде?

Имаше голям диапазон хора в публиката, малки дечица, тийнейджъри, възрастни мъже със съпригте им, лелички, батковци, баби с внуци, много земни хора. Фен масата на Глория съвсем не е това, което двама в този форум се опитват да изкарат.

Залата беше пълна отвсякъде. За втори път в живота си съм на концерт в НДК и помних залата да е по-голяма. Тя наистина се усещаше малка този път, от щото народ вътре.  

Браво на Глория! Надявам се да види дивиденти от концерта. Много труд е вложила!

преди 18 часа , Illyria каза:

• Like 1
  • Love 1
  • disgusting 1
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Emanuela.Carey каза:

Никога не съм вярвал, че Ивана ще изглежда по-класна, по-свежа и по-адекватна от ДесиСлава, която е като уморена кръчмарска певица ... Липсва ми тази жена ... 😭❤️

• Like 1
Сподели в други сайтове

• Stela locked and unpinned this Тема
Guest
Тази тема е затворена за нови коментари.
  • Последно видели темата   0 Потребители

• Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
  • Create New...