Jump to content

Кока Кола избра България...

Препоръчани коментари

Реших да направя една малко специфична тема, за този раздел - връзката на Кока Кола и България.

Не знам дали знае някой от вас, но първата страна в света, която е от т.нар. комунистически държави и е позволила производството на Кока Кола е България. Още през далечната 1965 г. И докато тук вече сме пиели Кока Кола на манифестации за 1 Май, в СССР, Румъния, Китай и други държави само са чували за странната напитка, която там е била табу.

Радостното в случая е, че по това време Кока Кола въпреки, че е американска марка и напитка се е произвеждала в България от държавата, а не както е сега - от самата частна компания - Кока Кола. Те само са дали лиценза и патента за производството й.

Едно от най-хубавите неща също е, за което и до ден днешен ме е яд, че вече не е така е, че логото на Кока Кола се изписва за първи път в света на друга азбука - кирилицата. И то на български език:

365px-Cocacola_cyrilic.JPG

За съжаление няколко години след демокрацията, заебават изписването на Кока-Кола на български и въвеждат глупостта да се изписва на английски. Въпреки че в много страни по света Колата си се изписва на официалния език на държавата в която се продава. Например в Израел, Китай и т.н...

Ето и малко подробности за стъпването на Кока-Кола в България:

История на Кока-Кола в България

В средата на 60-те години на ХХ век в Източна Европа Кока-Кола е напитка, обвита в тайнственост и митове. Мнозина смятат, че е алкохолна напитка. През декември 1965 година е обнародвана „Програма за икономическа реформа” на ЦК на БКП. Програмата е приета през април 1966 година, като основните принципи са: Децентрализация при вземането на икономически решения и използването на печалба като мотивация. Според новата директива отделни предприятия могат да продават свръхплановата си продукция. Въпреки новата програма, Държавният съвет на Народна Република България продължава да провежда политика на производство, при което правителството определя приоритетен списък на артикули. На някои предприятия (като ДСП „Тексим”) е разрешено да търгуват с чужда валута.

Това е времето, когато в България се внасят за първи път модерни бензинови колонки, първите машини за производство на тапети и маргарин, неща непознати дотогава в страната.

През пролетта на 1965 година се обединяват Държавното предприятие за безалкохолни напитки (ДСП) „Български минерални води” и държавното стопанско обединение (ДСО) „Тексим”, а за негов директор е назначен Георги Найденов.

Новото обединение извършва задгранична дейност, за първи път при управлението на БКП. „Тексим” създава задгранични фирми, организира транспортна дейност, притежава морска флотилия и строи нови 5 завода за производство на газирани безалкохолни напитки.

През това време Кока-Кола къмпани е в своя най-експанзионистичен период и трескаво търси нови пазари по света. По тази причина, когато ръководството разбира за новия завод в тогавашния социалистически блок, то бърза да прати хора, които да предложат договор за производство на напитката. Опитът им е успешен и на 1 юли 1965 договорът е сключен.

В края на годината заводът започва производство на „Оранжада”, а само няколко месеца по-късно първата бутилка Кока-Кола, произведена в източноевропейска държава, излиза на пазара.

Това е бил "първия път" в който Кока Кола избира България.

Втория път е миналата година, когато компанията поверява своята най-грандиозна и най-мащабна рекламна кампания, а именно - коледната, отново на България.

Избрано е, че рекламният клип за 2010 г. ще се снима у нас, от български екип и български актьори. Дори главната роля в рекламата - на самият Дядо Коледа е поверена на българина Иван Петрушинов. Клипът се снима в студио „Бояна”, в къщата на Наталия Симеонова от предаването „Море от любов”, а другата площадка е Борисовата градина. Видео продукцията се снима от екип от 30 души през лятото на 2010 г. Други известни лица от българския ефир са водещата на прогнозата за времето – Деси Банова, чиято роля в клипа пак е на ТВ водеща , Дидо Мачев изпълняващ ролята на собственик на магазин и други. Участват още моделите Никола Кючуков и Десислава Касабова с роли на влюбена двойка.

Музиката за рекламния спот се изпълнява от носителите на ”Грами” – група Train, но и там има българска намеса в лицето на певицата Нора Караиванова станала популярна в Мюзик Айдъл 2. Рекламата е излъчвана в над 90 страни по света.

Ето я и нея:

През 2011 г. е взето решение от Кока-Кола отново коледната им реклама да се снима в България, след грандиозният световен успех на миналогодишната. Актьорът Иван Петрушинов за втори път влиза в ролята на белобрадия старец, за да донесе коледно настроение в повече от 90 страни по цял свят. Лайтмотив на видеото е снежната топка, чрез която Дядо Коледа събира разделените в Коледната нощ. Тази година историята продължава – млад самотен пианист успява да се прибере при семейството си за празника., а притиснат от служебните си задължения баща стига навреме за коледното тържество на своя син.

Специално за озвучаването на новия клип в България съвместен дует правят световна музикална звезда и български изпълнител. Песента ”Shake Up Christmas" миналата година бе изпълнена от носителите на ”Грами” – група Train със специалното участие на Нора Караиванова. Тази зима с празничния рефрен ”Отвори пътя за щастие, събуди твоето щастие, сега е Коледа!” от малкия екран ще призовават, номинираната за ”Грами” британска изпълнителка, Наташа Бедингфийлд и българският рок идол Тома.

Ето я и рекламата за 2011 г.

Ето и дуета на Тома с Наташа Бедингфийлд:

p.s. Надявам се темата да ви допадне и в най-скоро време Кока-Кола да започне отново да се изписва на крилица. 1000 пъти по-добре изглежда :1000 (19):

Сподели в други сайтове

България първа в соцлагера прави и пие кока-кола

Първа от целия социалистически лагер България пие кока-кола, при това собствено производство.

Това става в края на 1965 г. Бутилките са с етикети на кирилица, което си е прецедент в политиката на компанията.

Главен виновник страната ни да изпревари дори Гърция и Югославия с най-популярната безалкохолна напитка в света е инж. Тончо Михайлов.

Image_888596_5.jpg

Сподели в други сайтове

Да, интересна тема. Аз за първи път разбрах за това сравнително наскоро, след като изгледах този филм: http://zamunda.net/details.php?id=213518&hit=1

Доколкото си спомням човекът описваше подробно как е станало всичко, определено ми беше интересно :)

Сподели в други сайтове

Ей, поздравления... Много хубава тема ! Повечето от нещата не ги знаех :girl_witch:

Някои хора си събират марки, други разни баджове ... Аз си колекционирам разни Кока-Кола щуротии и дрънкулки :jump:

Принципно не ми е любима като напитка и даже пия кола доста рядко, но като цяло съм голям фен на Кока-Кола. Тая година си спомням с каква мъка си довлякох три стъклени бутилки от Америка... Бяха специално издание по случай 125-годишнината на компанията. Така се молех да не са се строшили в багажа ми :1000 (29): От Disney World си купих пък някакви малки чашки за шотчета :derisive: А за другото лято много искам да посетя музея на Кока-Кола в Атланта или поне да видя "World of Coca-Cola" в Лас Вегас :Vishenka_05:

п.п. Българската кола е по-хубава от американската ! :1000 (29):

Сподели в други сайтове

То, голяма гордост, че още от 65 ни тровят с тая химия...

Не знам за какво говориш при положение, че Дерби, Гергина, Парти и останалите газирани лайна съдържат аспартам, захарин и още 1000 знайни и незнайни подсладителя, които никога не се отлагат от организма. И плюс това са източник на фенилаланин. Тва е едната им съставна част. Другата е към 7-8 емулгатора (т.нар. Е-та) които са оцветители, подобрители, консерванти и вода... Поне за разлика от тях Кола-та не съдържа такива боклуци. Но че и тя не е полезна - не е. Но за разлика от Дерби например е много по-безвредна... На всеки казвам - където видите повече от две Е-та не го купувайте. Особено пък продукти които съдържат аспартам.

Сподели в други сайтове

Тва с избягването на Е-тата е много общо като понятие... Факт е, че сигурно 98 % от тях са вредни... или ако не вредни, то поне не дават нищо полезно на организма. Но има и други, които не само, че не са вредни, но са полезни и необходими - например E 101 ... сиреч Витамин B2. Примерите могат да бъдат много.

В други случаи пък има суровини и материали, които се влагат в производствата в малки количества и производителите често "забравят" да ги упоменат на опаковката. Например знаеш ли, че при производството на солети, за да се получи тоя гланциран вид на солетата се използва сода каустик <_< И мнооого още други подобни.

Аз, дето уж уча химия на храните не знам какво означават половината Е-та, та кво остава за баба ми или леля Цецка от долния етаж. Според мен тоя начин на отбелязване е пълна глупост - в крайна сметка тва, което произвеждаш не си го ядеш само ти и технолозите ти :wacko:

Сподели в други сайтове

Тва с избягването на Е-тата е много общо като понятие... Факт е, че сигурно 98 % от тях са вредни... или ако не вредни, то поне не дават нищо полезно на организма. Но има и други, които не само, че не са вредни, но са полезни и необходими - например E 101 ... сиреч Витамин B2. Примерите могат да бъдат много.

В други случаи пък има суровини и материали, които се влагат в производствата в малки количества и производителите често "забравят" да ги упоменат на опаковката. Например знаеш ли, че при производството на солети, за да се получи тоя гланциран вид на солетата се използва сода каустик <_< И мнооого още други подобни.

Аз, дето уж уча химия на храните не знам какво означават половината Е-та, та кво остава за баба ми или леля Цецка от долния етаж. Според мен тоя начин на отбелязване е пълна глупост - в крайна сметка тва, което произвеждаш не си го ядеш само ти и технолозите ти :wacko:

Всъщност само по себе си всяко едно Е от разрешените не е вредно. Има списък с тези Е-та които са забранени. Но от позволените вредни няма. Но никой никога НЕ Е изследвам съчетани едно с друго какво ще стане в организма на човек. А комбинациите на тези емулгатори са стотици хиляди. От там идва проблема. Само по себе си никое не е вредно, но в комбинация....

Да не говорим, че много от тях са добити от доста странни неща. Като се почне от животински изпражнения и насекоми и се стигне до напълно химични изобретения...

Аз не ги одобрявам. Всяка една храна без изкуствени консерванти е много по-добра и по-здравословна от тази която е изкуствена и наблъскана с тия доста съмнителни Е-та, отражението им на които в човешкия организъм ще се види чак след години.

Както и да е де, темата е за Кока-Кола и България 1000%20(29).gif

Сподели в други сайтове

Не пия газирано и още повече кола,но всичко това е супер.Кока Кола е една от най-големите марки изобщо в света,така че това си е повод за гордост.

Рекламата миналата година изглеждаше страхотно,с нищо по-различна от тези,които не са снимани тук.От тази година още не я бях гледал.

Сподели в други сайтове

Не знаех, че и тази година са снимали рекламата в България :derisive: Това си е един вид гордост.

Ако не друго, то поне рекламите на Кока Кола винаги са били на високо ниво! И аз като BaLiStIC_007 си събирам неща на компанията, макар и почти да не пия кола (предпочитам други техни продукти като швепс и спрайт) - таман вчера си взех коледната чаша срещу 4 капачки :1000:

Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

• Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
  • Create New...