Jump to content

Всичко за сръбската музика

Препоръчани коментари

Точно. И никой не твърди, че Драгана не е била актуална в някой период.

А и Цеца след като е актуална след 2000 година съвсем нормално е да има някаква инерция и за това да са й пълни залите. Няма драма, всеки с възможностите си.

Сподели в други сайтове

Не ме разбирайте погрешно - Драгана винаги е била любимата ми сръбска певица!Просто може би предишните коментари относно "тежкарското поведение" на хората до някъде са верни, защото в България Цеца е позната като концертна певица, а Драгана, може би благодарение на съвместната и работа с Южни Ветър, е позната като кръчмарска изпълнителка, въпреки че за мен никога не е била такава.Най-лесно бих ги оприличил като Глория и Ивана в България - класата и стила сравнени с народното и обикновеното.

Давам ви за пример една скорошна случка, с моя колежка, която не слуша чалга, сръбско и прочее балкански ритми, но след новогодишното ни парти тя сподели, че цяла вечер е чакала да пуснат Забранени Град, за да го изтанцува с някого.На мой въпрос "Ти нали не слушаш такава музика" тя каза - "Забранени град и Пиле не са с типичното фолк звучене.Това са балади, които могат да бъдат слушани и оценени подобаващо и от най-върлия противник на балканската музика"

А колкото до пълната зала 1 през 2013-та - ще ме извиняваш, но залата беше запълнена само на половина.Бяхме си взели билети за едни от най-задните сектори на партера, но щом видяхме че първите сектори до сцената останаха празни, се преместихме без проблем, а бяхме 13 човека!Имахме приятели на втори балкон, който също се преместиха при нас.Аз също съм и фен, но съм реалист и не мога да кажа на черното бяло.За сметка на това мога да похваля Драгана, че въпреки полупразната зала, тя пя без прекъсване няколко часа и даже накрая седна на стол, защото се беше уморила, но продължи да пее!

Периодът с Южни ветар е до 1990. Предполагам, като почитател на Драгана, си проследил концертите й през 90-те години в Сърбия - в Сава център, Хала пионир, Дом синдиката и т.н. Нейните концерти могат да бъдат сравнени с тези на Слави - бенд, мотори, коли, огньове, ефекти, танци. То си е цялостен спектакъл, а не като на Цеца - само дефилиране и пеене. Нищо по-различно от изявите й в клубове. Предполагам, гледал си и концерта на Драгана в Комбак Арена 2014. Фрашкано от хора, всички най-големи сръбски звезди без Цеца бяха в публиката и всички я уважиха не само защото е Драгана. Тя си е тя точно защото прави такива концерти, каквито не стават всеки ден. Тя беше първата, която 90-те години е пяла с най-модерните микрофони. Имала е най-разчупената сценография. Танците й с Beat street и ултра скъпите за онова време на инфлация клипове я правят всичко друго, но не и кръчмарка. Да не говорим колко много кавъри са направили по нейни песни, а има албум и на английски. Винаги е вкарвала по нещо ново.

Никой не би сравнил Драгана с Ивана освен някой незапознат. Дори и като темперамент и излъчване не са сходни. Ивана даже когато беше 20 кила през 2000-та, пак лъхаше на кръчма. Груба, недодялана, фалшиво народна, пошла. Драгана в последните години напълня и може би заради това правиш такава асоциация, но пак не ми се връзва. В Глория има класа природно. Цеца с тия цици, груби черти, дрезгав глас ми е всичко друго, но не и фина дама. Глория с далеч по-малко пари и по-добър ген е доста повече на ниво. Не знам защо са тия вечни сравнения. Да, в началото Глория имитираше Драгана, след 2003 пък заимства някои неща от Цеца, но като цяла Глория си е най-рапознаваемият български фолк изпълнител и никоя сръбска певица не важи пред нея. Най-малкото като глас, осанка и тематично разнообразие не могат да й се опрат. А и за Цеца пак ти казвам - мафията там си е свършила добре работата.

За концерта на Драгана през 2013 нека каже и Пачо, заедно бяхме - аз лично освен тук-таме някое празно място на балкона, друго не помня да е било празно. Не забравяй, че тя като дойде, всички се изместиха пред нея в импровизирана фен зона, а тя обиколи сама половината зала и те вървяха след нея. Оценявам мнението ти като ценител, но като ще посочваме нечии празни места, нека не ги хиперболизираме и нека видим гредата в окото и на противника.

Определено Цеца е имала такъв саунд и бийт и концерт през 1995 или пък Ивана:

Сподели в други сайтове

Точно. И никой не твърди, че Драгана не е била актуална в някой период.

А и Цеца след като е актуална след 2000 година съвсем нормално е да има някаква инерция и за това да са й пълни залите. Няма драма, всеки с възможностите си.

Драгана след 2000 има няколко големи хита - Sama, Zivot moj, Luce moje, Sve bih dala. А направи 4-годишна пауза. И слава Богу, не е лежала по затворите като някои. Не ме бърка, че хората разграничават личното от професионалното - сигурно така е редно, но за мен нещата са свързани и не мога да харесам певец, който има съмнителен морал като човек и използва чужди крадени милиони, за да плаща на екип, който да му прави хубави песни. Да забранява на тоя екип да работи с други. А да не е написал и една песен сам. Съжалявам. Няма как да величая такива хора и певци, при положение че има по-заслужили.

Нищо не казахте за песните на Радович. Май не ви кефи сръбският поп или пък тя самата.

Сподели в други сайтове

Не е била празна.

И двете си имат силни страни. Спорът е излишен, Ушче се пръска на концертите на Цеца, колкото и постни да са.

Драгана пък където и да иде в Бивша Югославия им е добре дошла и никой не й забранява изяви. Професионалист е и е идейна.

Просто се отдаде на семейството си и кариерата й е леко на заден план. За това и дори сърбите я позабравиха.

И в БГ имаме мафия и продажни певици, те половината от там са тръгнали, всеки си знае. Както се твърди дори и Глория се е облажвала от спонсорство със съмнителен произход за 2-3 клипа. Не знам защо се смесват двете неща. За хубавите песни или добро, или нищо.

Сподели в други сайтове

И аз харесвам многоо повече песните на Цеца отколко песните на Драгана.

Цеца се харесва от всички генерации, докато Драгана трудно се харесва на по-младите генерации, но има си феновете от преди 20 години които все още си я харесват.

Малко празнична музика от Croatia. :Vishenka_05:

Сподели в други сайтове

Точно след като тръгна Планета, се почна една офанзива по Цецовизация точно с изброените от теб песни, за което трябва да благодарят на Рени за връзката с Гранд. Какво имаше Цеца допреди това и с какво бе позната освен с Кукавица? Добре, че си е попаднала в нея тая песен, де - за нея си е баш. Но нали се е подмятала доста време между нейни колеги, даже Весна я е отказала, но тя и нямаше да стане такъв хит при нея - лежи си на Цеца и това е. Не знам дали в Сърбия има такава истерия по тая песен. Весна например е казвала, че Йорговани не е такъв хит в Сърбия, какъвто тук, и затова иска да я пее само тук. Та за Цеца... нямам за цел да се повтарям, разкошни са й последните два албума, има си рекорди жената в последните години, но всичко това тя не го е постигнала сама като Драгана и Карлеуша, които са потърпевши от Цецовизацията, наложена от Аркан. Евала правя на Йелена, че е толкова пряма и си го е казвала директно, даже се съдиха, макар че тя принципно харесва Цеца. Прекалиха с това "майка на нацията". В Сараево например не щат и да чуят за нея.

Ако говорим реално, Рена я взеха в Гранд точно защото имаше голяма фирма зад гърба си и им беше обещала още един пазар срещу кавъри, които така или иначе вече се крадяха. Свърши Пайнер и Гранд веднага не й подновиха договора. Тя ако им беше такава звезда щяха да си я вземат и бутат, както Гоца Божиновска дето нова песен не е виждала 15 години. И на мен Драгана ми беше любимката едно време, но всеобщото хващане е, че е чалгарка и музиката й смърди на кебапчета, докато Цеца е елитна.

Скоро четох за Сузе Национале, някои хора яко са мръднали :mf_surrender:

Не е точно така, Цеца винаги е била слушана тук. Още от Кукавица, дори се изумявам колко много хора знаят Заборави от същия албум тук в БГ.

Иначе пълни зали, защото някак си за българина е по-тежкарско да отиде и да каже, че слуша Цеца. Докато Драгана си мислят, че е в пенсия вече.

Преди Планета Цеца се знаеше с Кукавица, Београд и Маскарад. Дори тя се учудваше, че Забранени град тука е супер хит, докато в Сърбия не...И сега на концертите хората реагират само на новите неща, ама и публиката й е по-млада.

Поздрав за Божич от кралица Зока и Кемиш :3fdb8960598fa63e:

Сподели в други сайтове

Периодът с Южни ветар е до 1990. Предполагам, като почитател на Драгана, си проследил концертите й през 90-те години в Сърбия - в Сава център, Хала пионир, Дом синдиката и т.н.

adorable, съжалявам че пак не успя да ме разбереш правилно.Може би аз грешно ти обяснявам - не знам.

Не споря с теб, защото съм съгласен с казаното от теб.Просто се опитвам да обясня и на теб и на себе си, защо Драгана не е толкова успешна в България.Тук много хора я харесват, но това са именно тези, които са запознати с творчеството и от самото начало, отрасли са с нейните песни както аз или хора които харесват така наречения в Сърбия(ако бъркам да ме поправят) "народняшки стил" на пеене.Реално много малко хора в България знаят за англоезичните песни на Драгана, но като попиташ някой за нейна балада веднага ще ти каже - "Мило мое що те нема".Ето тук е разликата между нея и Цеца, защото дори баладите (с които е известна тук) са с фолк звучене, което беше характерно за всички песни на Южни Ветар.При Цеца нещата пак са фолк, но бият повече към поп и може би за това българина, дето го е срам да си признае, че слуша такава музика, счита за по-приемливо да слуша Цеца а не Драгана.Аз така си обяснявам нещата.

Може би е време модераторите да се замислят за един чат, в който да дискутираме свободно, че само пълним темите :laughing:

ако не пиши на лс ;)

Сподели в други сайтове

Гоца Божиновска дето нова песен не е виждала 15 години.

Поздрав с една любима песен на Гоца Божиновска, която е издадена преди 3 години :g2:

Сподели в други сайтове

Най-накрая намерих време да пусна на видеото VHS-то на Драгана от 93-та, което купих през ОЛХ-а.

Отлично качество, купувайте. Мисля да си взема някакви сборки от 94-95 г. ако намеря.

Сподели в други сайтове

О, колко мразех едно време баща ми да ме тероризира с касетките, дето си купуваше. Най-мразех Зорица Б. и Екстра Нена - първата ръмжеше като трактор, а втората разваляше чалга идилията.

Пинковото народно веселье на НГ ще е дълго над 25 часа <3

Сподели в други сайтове

OMГ ОМГ ОМГ Лепа Брена решила Раста да и' прави песни за нов албум! :mf_surrender:

Раста направи последният албум на Ана Николич, като и няколко песни на Дара (Опасан, Невоља..) и други.

Но просто не е това за Брена. Да видим и този цирк. :3fdb8960598fa63e:

Сподели в други сайтове

OMГ ОМГ ОМГ Лепа Брена решила Раста да и' прави песни за нов албум! :mf_surrender:

Раста направи последният албум на Ана Николич, като и няколко песни на Дара (Опасан, Невоља..) и други.

Но просто не е това за Брена. Да видим и този цирк. :3fdb8960598fa63e:

Това не беше ли само слух? Ужас. :roll1:

На Брена въобще няма да й отива такъв стил. Даже не мога да си го представя.

Сподели в други сайтове

Това не беше ли само слух? Ужас. :roll1:

На Брена въобще няма да й отива такъв стил. Даже не мога да си го представя.

Да, през октомври имаше слух но сега пише че имал подготвени песни за Брена, ще видим. :3fdb8960598fa63e:

Брена е най-модерна от всичките от старата генерация. :3fdb8960598fa63e:

Сподели в други сайтове

Да, през октомври имаше слух но сега пише че имал подготвени песни за Брена, ще видим. :3fdb8960598fa63e:

Брена е най-модерна от всичките от старата генерация. :3fdb8960598fa63e:

Пак не си я представям. :1000 (29):

Сподели в други сайтове

Песните още не са видели бял свят, че тръгнахте да говорите, дали ще и пасне или не, ами представете си, ако са хубави..аз очаквам с нетърпение! :Vishenka_05:
Сподели в други сайтове

Пиара на ЈК каза че песните били горе-долу готови и планували да започнат с кампанята за албума СЛЕД като заснели наи-добрият клип за всички времена..

До кога ще се чака. :mf_surrender: :mf_surrender: :mf_surrender:

Сподели в други сайтове

Пиара на ЈК каза че песните били горе-долу готови и планували да започнат с кампанята за албума СЛЕД като заснели наи-добрият клип за всички времена..

До кога ще се чака. :mf_surrender: :mf_surrender: :mf_surrender:

Да, да, още сумати време ще чакаме нещо ново от нея, така ли? Аман, не стига, че няма самостоятелен хит това деситилетие, ами и бави всичко толкова много. :gun_bandana:

Сподели в други сайтове

Тази година беше много добра.

Хубаво се приеха албумите на Цеца, Наташа Беквалац, Ана Николич като и на Милица Павлович.

Жалко за Рада, само "Метропола" се открои, но останалите не бяха кои знае колко хубави песни сигурно и тя усети па толкова брзо пусна нов дует с Харис.

Сподели в други сайтове

Йелена е ходеща модна библия, Андреа пак се бута между шамарите и ще го изяде намазано. :gun_bandana:

Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

• Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
  • Create New...